
Böbrek Üstü Bezi (Sürrenal, Adrenal) Cerrahisi
Böbrek üstü bezi cerrahisi kapsamında tedavi edilen belli başlı hastalıklar şunlardır:
- Böbrek üstü bezi adenomları
- Conn sendromu
- Cushing hastalığı
- Faekromositoma
- Böbrek üstü bezi kanseri
SORULAR – CEVAPLAR
Böbrek üstü bezi adenomu tespit edildiyse eksizyonu (çıkarılması) gereklidir fakat adrenal hiperplazi tespit edilirse ancak % 20-30’u cerrahiden fayda görür.
Açık veya kapalı (laparoskopik, robotik) olarak ameliyat edilir. Genellikle böbrek üstü bezi tamamıyla alınır. Ameliyat açık teknikle 10-18 cm büyüklüğünde ameliyat kesisiyle yapılırken laparoskopik ya da robotik teknikle 0,5 cm-1 cm deliklerle ameliyat yapılır.
Ameliyattan sonra hastaların yara yerleri küçük olduğundan dolayı ağrıları daha azdır ve ayağa kalkmaları, dolaşmaları, günlük aktiviteleri yapmaları, solunumları daha kolay olur. Yara yeri enfeksiyonu, ayrışması ya da fıtık olma ihtimali neredeyse yoktur. Yara yerleri kozmetik açıdan daha iyidir. Hastaneden taburcu olma ve işe başlama süreleri daha kısadır.
Genel anestezi altında sırtüstü yatar pozisyonda yapılmaktadır. Kamera eşliğinde 3-4 adet ince boru içinden geçirilen aletlerle böbrek üstü bezi açığa çıkartılır ve çevredeki dokulardan serbestlenip küçük bir kesiden çıkartılır.
Total adrenalektomide (tamamının çıkartılması): Kitlenin olduğu taraftaki böbrek üstü bezinde kanser varsa tamamı geniş şekilde çıkarılır.
Parsiyel adrenalektomide (bir kısım): Kitlenin olduğu kısım çıkarılır, sağlam böbrek üstü bezi bırakılır. Bazen hormon eksikliği olmasın diye böbrek üstü bezinin bir kısmı korunabilir.