Göbek Fıtığı
Göbek fıtığı, karın bölgesinden iç organların (ince bağırsak, kalın bağırsak veya karın içi yağlı doku dolarak adlandırılan (omentum) göbek çevresinden dışarıya cilt altına doğru çıkıntısı olarak tanımlanabilir.
Göbek Fıtığı’nın nedenleri
1. Aşırı ıkınma,
2. Kabızlık,
3. Hamilelik dönemi,
4. Aşırı kilo alma,
5. Karın iç aşırı basınç artışı,
6. Siroz hastalığı gibi nedenler göbek fıtığı için risk teşkil eden durumlardır.
Kadınlarda daha sık görülür.
Göbek Fıtığı’nın belirtileri
1. Göbek deliği ve göbek deliğine yakın bölgede oluşan şişlik,
2. Ağrı,
3. İleri dönemde ciltte morarma ve incelme.
Göbek Fıtığı tedavisi
Tedavisi cerrahidir. Günümüzde hemen hemen tüm ameliyat yöntemlerinde yama (mesh) kullanılmaktadır.
Ameliyat açık ya da kapalı yani laparoskopik ameliyat veya robotik ameliyat ile yapılabilmektedir.
Göbek fıtığı tanısı için genellikle tanı fizik muayene ile konulurken kilolu hastalarda tanı için nadiren ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi gerekebilir.
SORULAR – CEVAPLAR
Sağlıklı bir kiloda olmak, kabızlıktan kaçınmak için liften zengin beslenme, ağır eşya kaldırmaktan kaçınmak veya dikkatli kaldırmak ve sigarayı bırakmak fıtık oluşumunu azaltır.
Fıtık kesesi içerisine giren bağırsakların sıkışması sonucu kanlanması bozulur ve bağırsaklarda tıkanıklık, çürüme ve delinme oluşabilir. Bu bir acil durumdur ve bu durumdaki hasta acil olarak ameliyata alınmalıdır.
Fıtık aniden ağrılı hale gelirse, dışarı çıkıp içeri giren fıtık hasta yattığı zaman içeri girmezse, mide bulantısı, kusma gelişirse veya fıtığın üzerindeki cilt kızarık ve dokunma ile hassas hale gelmişse fıtık boğulmuştur.
Fıtık karın bölgesinde basıncın artması ile kötüleşebilir ancak bu durum egzersiz yapmaya engel değildir. Ağır egzersiz yapmak aynı zamanda fıtığın büyümesine sebep olur.
Artı İstanbul Cerrahi Grubu bünyesindeki fıtık cerrahisi ekibi bu konuda özelleşmiş hekimler tarafından oluşturulmuştur. Bizim uygulamamızda, tüm fıtık tanısı alan hastalar tedavi öncesinde ve sonrasında multidisipliner toplantılarda değerlendirilir. Bu toplantılara, fıtık cerrahisi ekibine ek olarak, fıtık konusunda tecrübeli olan tüm branş hekimleri dahil olurlar. Buna rağmen, biz hastalarımızın ikinci bir görüş alma konusundaki isteklerini olumlu karşılıyor ve destekliyoruz.