Adres: Darüşşafaka Büyükdere Caddesi No:40, 34457 Sarıyer/İstanbul
Telefon: (0532) 486 66 78
Adres: Altunizade, Yurtcan Sokağı No:1, 34662 Üsküdar/İstanbul
Telefon: (0532) 486 66 78
Göbek Fıtığı
Göbek fıtığı, karın bölgesinden iç organların (ince bağırsak, kalın bağırsak veya karın içi yağlı doku dolarak adlandırılan (omentum) göbek çevresinden dışarıya cilt altına doğru çıkıntısı olarak tanımlanabilir.
- Göbek Fıtığı Nedir? Göbek Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
- Göbek fıtığı nedir? Göbek Fıtığının nedenleri nelerdir? İnceleyin.
- Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Göbek Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
- Göbek fıtığı belirtileri ve teşhisi hakkında bilgi edinin.
- Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
- Göbek fıtığı tedavisi hakkında bilgi edinin.
Göbek Fıtığı Nedir? Göbek Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Göbek fıtığı tanısı genellikle fizik muayene ile konurken, kilolu hastalarda tanı için ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi tetkiki gerekebilir.
Göbek fıtığı, karın içi yağ dokuların, ince bağırsak, kalın bağırsak veya diğer iç organların göbek çevresindeki zayıf kas dokuları arasından dışarıya cilt altına doğru çıkması olarak tanımlanır. Göbek fıtığının nedenleri arasında:
- Orta – ileri yaş
- Obezite
- Yoğun egzersiz, ağır kaldırma
- Sigara kullanımı
- Kronik öksürük
- Kronik kabızlık, aşırı ıkınma
- Gebelik
- Siroz hastalığı
gibi faktörler bulunmaktadır. Kadınlarda gebeliğe bağlı olarak erkeklere göre daha sık görülmektedir.
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Göbek Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Göbek fıtığının belirtileri şunlardır;
- Göbek deliği ve göbek deliğine yakın bölgede oluşan çıkıntı veya yumru şeklinde şişlik
- Ağrı, yanma veya baskı hissi
- İleri dönemde ciltte morarma ve incelme
Göbek fıtığı içerisine sıkışan yapıya bağlı olarak ek belirtiler ortaya çıkabilir. Sık olmasa da bağırsakların sıkıştığı durumda ağrıya ek olarak bulantı, kusma, gaz çıkaramama ve kabızlık görülebilir. Bu bulgular acil bir durumu işaret eder ve kişinin vakit kaybetmeden acil servise başvurması ve ameliyat olması gerekir.
Göbek fıtığının tanısı nasıl konulur?
Bu hastalığın tanısı klinik muayene ile konulabilmektedir. Obez kişilerde veya şüpheli kalınan durumlarda ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi tetkikleri tanıyı koymada yardımcı olmaktadır.
Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavisi cerrahidir. Bu fıtıkların tedavi edilmediği zaman kendiliğinden küçülmesi veya yok olması söz konusu değildir. İlaç tedavisi diye bir tedavi yöntemi yoktur ve fıtık kemeri bağlamak gibi yöntemler ile de tedavi edilemez.
Karın duvarındaki zayıf yapıların sağlamlaştırılması için ve fıtığın çapına da bağlı olarak ameliyatta yama (mesh) kullanılabilmektedir. Ameliyat açık ya da kapalı ameliyat (laparoskopik veya robotik) yöntemleri ile başarılı bir şeklide yapılmaktadır.
Hastalar genelde ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilmekte ve bir hafta içerisinde iş hayatına dönebilmektedir.
SORULAR – CEVAPLAR
Fıtık karın bölgesinde basıncın artması ile kötüleşebilir ancak bu durum egzersiz yapmaya engel değildir. Ancak ağır egzersiz yapmak fıtığın büyümesine sebep olabilir.
Fıtık aniden ağrılı hale gelirse, dışarı çıkıp içeri giren fıtık içeri girmezse, mide bulantısı, kusma gelişirse veya fıtığın üzerindeki cilt kızarık ve dokunma ile hassas hale gelmişse fıtık boğulmuştur.
Fıtığın çapı 1 cm’den küçük ise ve hastanın yakınması yok ise fıtık ameliyat edilmeden takip edilebilir.
Bu ameliyatta genel anestezi tercih edilmektedir.
Fıtık 1 cm’den büyük ise yama şarttır. Yama kullanılmayan durumlar da vardır ancak yama kullanılmayan durumda fıtığın tekrar etme olasılığı daha fazladır. Çeşitli yama tipleri vardır ve hangi yama tipi kullanılması gerektiği doktorunuz tarafından açıklanır.
Ameliyat açık veya kapalı (laparoskopik veya robotik) yöntemle yapılabilir. Bizim tercihimiz öncelikle kapalı yöntemle yapmaktır.
Günümüzde gelişen kapalı ameliyat yöntemleri (laparoskopik/robotik) sayesinde tekrar etme olasılığı çok azalmıştır.
Artı İstanbul Cerrahi Grubu bünyesindeki fıtık cerrahisi ekibi bu konuda özelleşmiş hekimler tarafından oluşturulmuştur. Bizim uygulamamızda, tüm fıtık tanısı alan hastalar tedavi öncesinde ve sonrasında multidisipliner toplantılarda değerlendirilir. Bu toplantılara, fıtık cerrahisi ekibine ek olarak, fıtık konusunda tecrübeli olan tüm branş hekimleri dahil olurlar. Buna rağmen, biz hastalarımızın ikinci bir görüş alma konusundaki isteklerini olumlu karşılıyor ve destekliyoruz.