
Karaciğer Cerrahisi
Karaciğer cerrahisi kapsamında tedavi edilen belli başlı hastalıklar şunlardır:
- Karaciğer kistleri
- Hidatik kistler (köpek kılı kistleri)
- Kistik tümörler (biliyer kistadenom, vb.)
- Basit kistler
- Neoplastik hastalıklar (tümörler)
- Selim tümörler
- Hemanjiyom
- Fokal nodüler hiperplazi (FNH)
- Adenom
- Karaciğer kanseri
- Hepatoselüler karsinom
- Kolanjiyoselüler karsinom ya da kolanjiyokarsinom
- Anjiyosarkom
- Karaciğer metastazları
- Selim tümörler
Karaciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Zor ve karmaşık karaciğer ameliyatları da donanımlı ve tecrübeli merkezlerde, tecrübeli ekipler tarafından yüksek başarı ile gerçekleştirilebilmektedir.
Karaciğer cerrahisi teknik açıdan oldukça karmaşık ve zor bir cerrahidir. Karaciğerin basit ameliyatı diye bir şey söz konusu değildir. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerin çoğunda karaciğer kanseri ameliyatlarının büyük bir kısmı tecrübeli ve donanımlı sağlık merkezlerinde, karaciğer cerrahisi konusunda özelleşmiş cerrahi ekipleri tarafından uygulanır.
Karaciğerin kanseri içeren kısmı cerrahi yolla çıkartılır. Günümüz cerrahi teknikleri ile karaciğer kanseri cerrahisi artık son derecede başarılı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ancak cerrahi tedavi ile ilgili en önemli endişe, kanserli karaciğer kısmı çıkartıldıktan sonra geride kalan karaciğer dokusunun yetersiz kalmasıdır; bu da karaciğer yetmezliği ve hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Bu soruna özellikle sirozlu hastalarda rastlanır çünkü sirozda karaciğer dokusu işlevini ciddi ölçüde yitirmiştir ve yenilenme kapasitesi sınırlıdır.
Yapılan birçok bilimsel çalışma, karaciğer kanseri cerrahisinin sonuçlarını etkileyen en önemli iki unsurun sağlık merkezinin ve cerrahi ekibin tecrübesi ve donanımı olduğunu, bu koşullarda uygulanan karaciğer kanseri cerrahisinin oldukça yüz güldürücü sonuçlara sahip olduğunu göstermiştir. Karaciğer kanseri tedavisi sonrasındaki yaşam beklentisini belirleyen en önemli unsurlar hastalığın evresi, siroz olup olmadığı ve siroz varsa hangi derecede olduğudur. Ne olursa olsun, cerrahi alanındaki gelişmeler ve güçlü tedavi seçenekleri sayesinde, karaciğer kanseri artık eskiye kıyasla çok daha iyi tedavi edilebilmektedir.
Karaciğer kanseri ameliyatına bağlı sorunlar nelerdir?
Karaciğer cerrahisi ile ilişkili sorunlar nispeten sıktır çünkü karaciğer ameliyatları, daha önce de bahsi geçtiği üzere, büyük ameliyatlardır. Bu sorunlardan bazıları ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak cerrahi teknolojinin ve biliminin gelişmesi ile birlikte bu sorunlarla çok daha başarılı şekilde baş edilebilmektedir.
Nitekim, yapılan bilimsel çalışmalarda, tecrübeli ve donanımlı sağlık merkezlerinde karaciğer cerrahisinde özelleşmiş cerrahi ekiplerce gerçekleştirildiğinde karaciğer cerrahisinin sonuçlarının belirgin ölçüde daha iyi olduğu gösterilmiştir.
Karaciğer cerrahisi sonrasında en sık karşılaşılan sorunlar kanama ve enfeksiyondur. Karaciğer cerrahisi geçirecekseniz, sorumlu cerrahla ameliyatın faydaları ve riskleri konusunda ayrıntılı olarak konuşmalısınız.
Siroz zemininde gelişen karaciğer kanserinde tedavi nasıl yapılır?
Bu konu hala çok karmaşık ve tartışmalı bir konudur. Karaciğer kanseri genellikle tek bir yöntemle değil, birkaç yöntemin birlikte kullanılması ile tedavi edilir.
Kronik karaciğer hastalığına veya siroza sahip olan hastalarda gelişen karaciğer kanserlerinde, tümörlerin cerrahi olarak çıkartılması şeklinde uygulanan klasik cerrahi tedavi, hastalığın sadece erken evrelerinde tercih edilir. Bunun haklı bazı gerekçeleri vardır. Birincisi, geride kalan karaciğer dokusunda yeni kanser odaklarının gelişmesi riski yüksektir. İkincisi, kronik karaciğer hastalığı veya siroz nedeniyle zaten sınırlı bir karaciğer kapasitesine sahip olan kişilerde uygulanacak küçük boyuttaki karaciğer ameliyatları dahi karaciğer yetmezliği ve ölüm ile sonuçlanabilir.
Günümüzde siroz zemininde gelişmiş hepatoselüler karsinomlarda altın standart tedavi karaciğer naklidir.
Karaciğer nakli, klasik cerrahi tedavinin yukarıda tanımlanan dezavantajlarına sahip değildir ve en iyi sağ kalım sonuçlarına sahiptir. Ancak, karaciğer nakli adayı olabilmesi için hastanın bazı kriterleri doldurması gerekir.
Bu hastalarda sıkça uygulanan diğer bir tedavi yöntemi de “transarteryel tedavi” adı verilen yöntemdir. Karaciğer kanserleri ağırlıklı olarak karaciğer atardamarından beslendiği için, anjiyografi ile karaciğer atardamarına girilerek buraya kemoterapi ilaçları veya radyoaktif madde içeren moleküller enjekte edilir. Kemoterapi ilaçları kullanılan yönteme “TAKE (TransArteryel Kemoterapi)” ve radyoaktif madde kullanılan yönteme “TARE (TransArteryel RadyoEmbolizasyon)” veya “SIRT (Selektif İnternal Radyoterapi)” adı verilir.
Diğer bir önemli tedavi yöntemi de tümörlerin ablasyonu yani fiziksel veya kimyasal yolla imha edilmesidir. Bu amaçla en sık kullanılan yöntemler radyofrekans ablasyon ve mikrodalga ablasyondur. Ablasyon tedavileri genellikle ultrason eşliğinde ciltten girilerek uygulanır.
Klasik kemoterapi ve radyoterapinin etkinliği ve yeri sınırlıdır. Bu tedaviler genellikle diğer tedavi yöntemlerinin başarılı veya mümkün olmadığı durumlarda veya diğer tedavi yöntemlerine yardımcı olarak kullanılırlar.