Kasık Fıtığı
Kasık fıtığı kasık bölgesinde oluşan ve karın fıtıklarının en sık görüldüğü bölgedir.
Erkek cinsiyet, ileri yaş, kronik öksürük, kronik kabızlık, gebelik, prematüre doğum veya düşük doğum kilosu ve daha önceden fıtık ameliyatı geçirmiş olmak kasık fıtığı için risk oluşturur.
Kasık fıtıklarının en önemli belirtisi kasık bölgesinde daha önce olmayan ağrılı şişliktir. Fıtık nedeni olan bu şişlik zaman zaman oluşur, zaman zaman kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Fıtık kesesi içerisine sıkışan yapıya bağlı olarak ek belirtiler ortaya çıkabilir ve aciliyet durumu değişebilir. Kalın veya ince bağırsaklar kasık fıtığında sıkıştığı durumda ağrıya ek olarak kusma ve kabızlık görülür. Bu durumda kişinin acil servise başvurması ve vakit kaybetmeden ameliyat olması gerekir.
Bazı kasık fıtıkları testise iner ve torbalarda şişliğe ve sertliğe sebep olur. Ayrca uzun süre bekleyip ameliyat olmayan kişilerde bu torbaların içine karın içindeki ince bağırsak ve kalın bağırsak gibi organlar girebilir.
Kasık Fıtığı nasıl tedavi edilir?
Bu hastalığın teşhisi klinik muayene ile konulabilmektedir. Şüpheli kalınan durumlarda veya sıkışma şüphesi olan hastadan ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri yardımcı olabilir.
Tedavisi cerrahidir. Günümüzde hemen hemen tüm ameliyat yöntemlerinde yama kullanılmaktadır. Ameliyat açık ya da kapalı (laparoskopik/robotik) olarak yapılabilmektedir. Özellikle açık yöntemle yama uygulanarak tedavi edilmiş ve nüks etmiş kasık fıtıklarında kapalı yani laparoskopik ameliyat ya da robotik ameliyat yöntemi tercih edilmelidir.
Kasık fıtıklarında fıtık başlangıcı diye bir durum yoktur. Fıtık ya vardır ya da yoktur. Sadece oluşan defektin boyutu farklı olabilir. Bazı hastalarda fıtık boyutu 5 mm iken bazı hastalarda 3 cm veya daha fazla olabilir.
SORULAR – CEVAPLAR
Sağlıklı bir kiloda olmak, kabızlıktan kaçınmak için liften zengin beslenme, ağır eşya kaldırmaktan kaçınmak veya dikkatli kaldırmak ve sigarayı bırakmak fıtık oluşumunu azaltır.
Kasık fıtıkları genel olarak değerlendirildiğinde erkeklerde 25 kat fazla görülür. Sağ kasıkta daha sık olarak görülürler.
Femoral herniler tüm kasık fıtıklarının ancak %2.5’ini oluşturur fakat kanalda sıkışma ve acil ameliyat riski daha yüksektir. Kadınlarda daha sık görülür.
Tek tedavisi ameliyattır ve tedavi edici herhangi bir ilaç veya fıtık kemeri gibi başka bir yöntem yoktur.
Fıtık kesesi içine karın içi organların (ince bağırsak, kalın bağırsak veya karın içi yağlı dokular) girmesi acil durum oluşturmaktadır. Buna boğulmuş fıtık denir. Böyle bir durumda fıtık bölgesinde içeriye girip çıkan şişlik içeriye girmez ve şişlik halinde sertleşerek olduğu yerde kalır. Bu bölgede ısı artışı, renk değişikliği ve hassasiyet olur. Hastada bulantı, kusma veya karında şişkinlik şikayeti olabilir.
Fıtık kesesi içerisine giren bağırsakların sıkışması sonucu kanlanması bozulur ve bağırsaklarda tıkanıklık, çürüme ve delinme oluşabilir. Bu bir acil durumdur ve bu durumdaki hasta acil olarak ameliyata alınmalıdır.
Kasık fıtığı ameliyatı normalde cinsel yaşamı etkilemez.
Eskiden nüks oranı fazlayken günümüzde gelişen özellikle kapalı ameliyat yöntemleri (laparoskopik/robotik) sayesinde nüks oranı çok azalmıştır.
Kasıkta, testiste ve yara yerlerinde şişlik veya sertlik olabilir ancak bunlar kalıcı değildir, zamanla (birkaç gün ile birkaç hafta arası) kendiliğinden geçer. Bunun sebebi fıtık yerinde fıtığın oluşturduğu boşluktur. Bir süre sonra normale döner. Şişlik artarsa enjektörle burada biriken sıvı (seroma) boşaltılır.
Açık ve kapalı yöntemle yani her iki yöntemle de yapılabilir. Bizim tercihimiz her zaman kapalı yöntemle yapmaktır.
Artı İstanbul Cerrahi Grubu bünyesindeki fıtık cerrahisi ekibi bu konuda özelleşmiş hekimler tarafından oluşturulmuştur. Bizim uygulamamızda, tüm fıtık tanısı alan hastalar tedavi öncesinde ve sonrasında multidisipliner toplantılarda değerlendirilir. Bu toplantılara, fıtık cerrahisi ekibine ek olarak, fıtık konusunda tecrübeli olan tüm branş hekimleri dahil olurlar. Buna rağmen, biz hastalarımızın ikinci bir görüş alma konusundaki isteklerini olumlu karşılıyor ve destekliyoruz.
Hastanın genel anestezi almasında yüksek risk varsa lokal anestezi altında açık ameliyat yapılabilir.