KAPAT

Nöroendokrin Tümörler

Vücutta nöroendokrin sistem sinir hücrelerinden ve endokrin hücrelerinden (hormon üreten hücreler) oluşan sisteme denir. Bu hücreler sindirim sisteminde mide ve bağırsaklar gibi organlarda bulunur ve sindirim sisteminden geçen besin maddelerinin hızını kontrol etmek ve kan akışını düzenlemek gibi görevleri vardır. Nöroendokrin tümörler veya NET’ler bu nöroendokrin sistemden gelişen tümörlere denir. Bu tümörler nadir görülür ve yavaş büyürler.

Bazı kalıtsal hastalıklar (feokromositoma, nörofibromatöz gibi), midede asit dengesini bozan durumlar ve bağışıklık sisteminin baskılanması bu tümörlerin oluşmasına neden olmaktadır. Diğer yaş gruplarına göre 40-60 yaş bireylerde ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Sigara ve alkol kullanımı riski artırmaktadır.

  1. Nöroendokrin Tümörlerin (NET) Belirtileri Nelerdir?
    • Nöroendokrin Tümörlerin en önemli belirtileri nelerdir? İnceleyin.
  2. Nöroendokrin Tümörler (NET) Nasıl Tedavi Edilir?
    • Nöroendokrin Tümörlerin tanısı nasıl konur? Bilgi edinin.

SORULAR – CEVAPLAR

Nöroendokrin tümörlerin hepsi kötü huylu mudur?

Hepsi kötü huylu değildir. Nöroendokrin tümörler davranış şekillerine göre iyi veya kötü huylu olabilir.

Nöroendokrin tümörün iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için tümörün boyutuna, hücrelerin büyüme hızına, lenf, kan damarları ve komşu organlara yayılma durumuna ve bazı biyolojik belirteçlere bakılır.

Nöroendokrin tümörler en sık hangi organlarda olur?

Sindirim sistemi içerisinde özellikle bağırsaklarda, apandiste, pankreasta, böbrek üstü bezlerinde görülebilir.

Nöroendokrin tümörler başka organlara yayılma (metastaz) yapar mı?

Nöroendokrin tümörler hastalığın yayılım durumuna göre lokal, bölgesel ve uzak yayılım (metastaz) şeklinde evrelendirilir. Tanı anında hastaların %30 ile %70 arasında uzak organlara yayılma saptanır.
Hastalık metastaz yaparsa bu organ en sık karaciğerdir.

TELEFONLA
BİLGİ ALIN