KAPAT

Obezite ve Metabolik (Bariyatrik) Ameliyatı ve Tedavi Yöntemleri

SORULAR – CEVAPLAR

Obezitede hangi tedavi yöntemi daha iyidir?

Cerrahi tedavi ciddi obezite hastalarının tedavisinde kanıtlanmış en etkili olan tedavi yöntemlerindendir. Obezitenin cerrahi dışı tedavisinde kalori alımının kısıtlanması ve yeterli egzersizle enerji tüketiminin artırılması hedeflenmektedir. Obez hastalar diyet ve egzersizle kilo vermeyi başarsa da, normal kiloyu uzun dönemde  korumak için gereken çabayı bu hastaların sadece %3’ü başarabilmektedir. Cerrahi planlanan hastadan ameliyat öncesi diyet ve egzersiz yapması istenir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi en güvenli şekilde kilo vermeyi başaran kişilere ameliyatsız tedavi olma şansı tanımak, ikincisi şiddetli obez hastaları ameliyat öncesi daha güvenli kilo sınırlarına çekmek ve ameliyat sonrası dönemde yeme alışkanlıklarındaki değişikliklere adapte olmasını sağlamaktır. Diyet, egzersiz ve davranış değişiklikleri obezite tedavisinin  ilk basamağını oluşturur. Obezite cerrahisinde hedefe ulaşmayı sağlayan iki mekanizma mevcuttur. Bunlar ilk olarak mide hacmini küçülterek besin alımını azaltmak ve alınan besinlerin emilimini kısıtlayarak kalori alımını azaltmaktır. Bunlardan ilkine örnek tüp mide, ikincisine minigastrik bypass ameliyatıdır. Bu ameliyatlar açık, laparoskopik ve robotik tekniklerle yapılabilir. Fakat günümüzde açık ameliyat teknik zorluk ve hastanın iyileşme sürecini uzattığı için sık tercih edilmemektedir. Çok şiddetli obez hastalarda dahi bu ameliyatlar kapalı yöntemlerle, özel adetlerle güvenli bir şekilde yapılabilir.

Kiloluyum, hangi durumlarda ameliyat olmam gereklidir?

Vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 ve üzeri olması, vücüt kitle indeksinin 35-40 kg/m2 arası olması ve beraberinde obzeziteye bağlı yandaş hastalığının olması (şeker, tansiyon, kolesterol) ve bunlara ek olarak diyette başarısız olunması, psikolojik olarak uygun olan hastalara ameliyat için değerlendirilebilir.

Tüp Mide ve Gastrik Bypass ameliyatlarının birbirinden farkı nedir?

Tüp mide ameliyatında adından anlaşıldığı üzere midenin büyük kısmı çıkarılarak geride kalan mide tüp şeklinde bırakılır. Gastrik bypass’da ise mide çıkarılmadan, midenin son kısmı ve devamında ince bağırsağın yaklaşık 1 metrelik devam eden kısmı besin alımı dışında bırakılarak mide ile ince bağırsak arasında yeni yol oluşturulur.