KAPAT

Retroperitoneal Tümörler

Karın içi organları saran ve çevreleyen zara ‘‘periton’’ adı verilir. ‘‘Retro’’ kelimesinin tıbbi anlamı da ‘’arka kısım’’ demektir. ‘‘Retroperitoneal’’ kelimesi periton zarının arka kısmını, yani kabaca, karnın arka kısmında yer alan organları ifade eder. Karnın arka kısmında bulunan organlar arasında böbrekler, böbrek üstü bezleri ve pankreas gibi önemli yapılar vardır.

Retroperitoneal tümörler ise bu bölgede gelişen tüm tümörleri ifade eder. Bu tümörler nadir olup sinsice büyürler ve büyük boyutlara ulaşabilirler. Retroperitoneal tümörlerin ortalama %75’i habis huyludur ve birçok alt tipi vardır.
Genelde buradaki organlardan köken almazlar, bu organların etrafındaki yumuşak dokulardan, çoğunlukla da yağ dokusundan gelişirler. En sık görülen tip liposarkom diye adlandırılan yumuşak doku sarkomudur.

  1. Retroperitoneal Tömörlerin Belirtileri Nelerdir?
    • Retroperitoneal Tümörlerin en önemli belirtileri nelerdir? İnceleyin.
  2. Retroperitoneal Tümörler Nasıl Tedavi Edilir?
    • Retroperitoneal Tümörlerin tanısı nasıl konur? Bilgi edinin.

SORULAR – CEVAPLAR

Retroperitoneal tümörler neden oluşur?

Bu tümörlerin neden oluştuğu hala net ortaya konamamıştır. Bazı kalıtımsal değişikliklerin, radyasyona veya kimyasal maddelere (örneğin arsenik, asbestoz, anabolik steroidler gibi) maruz kalmanın bu tip tümörlerin oluşmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir.

Retroperitoneal tümörler kimlerde daha sık görülür?

Retroperitoneal tümörler tüm tümörlerin %1’inden azını oluşturur. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte 50‘li yaşlarda daha sıktır. Kadın ve erkeklerde benzer sıklıktadır.

Retroperitoneal sarkomlar vücudun başka bir yerine yayılma (metastaz) yapar mı?

Retroperitoneal sarkomların çoğu önemli boyutlara ulaştıklarında bile nadiren vücudun başka bir yerine sıçrama yani metastaz yapabilir. Sıçrama olduğunda en sık akciğere veya karaciğere olur.

TELEFONLA
BİLGİ ALIN