KAPAT

SILS (Tek Kesiden Laparoskopik Cerrahi)

Daha çok kozmetik nedenlerle iz olmaması için önerilen veya tercih edilen kapalı bir ameliyat yöntemidir. Aslında her kesiden sonra mutlaka iz kalır. Bu yöntemde göbek deliği kullanıldığı için iz görünmez. Hastanın göbek deliği içinden girilerek ameliyat laparoskopik veya robotik aletlerle gerçekleştirilir. Böylece ameliyat izi göbek içinde kalmış olur.

SORULAR – CEVAPLAR

Tek kesiden ne tür ameliyatlar yapılabilir?

Tek kesiden yapılan ameliyatlar günümüzde daha çok safra kesesi, apendisit, fıtık gibi basit cerrahi işlemler olduğu gibi mide reflüsü, obezite, kalın bağırsak ameliyatı gibi komplike ameliyatlar da tek kesiden yapılabilir.

Tek kesiden yapılan ameliyat güvenli midir?

Tek kesiden yapılan ameliyatlar laparoskopik aletlerle çok kesiden yapılan ameliyatlar gibi güvenli olarak yapılabilir. Ancak aletlerin birbiriyle çakışması nedeniyle ameliyat süresi uzundur.

Tek kesiden yapılan ameliyatlarda ağrı olur mu?

Ağrıyı belirleyen daha çok kesi uzunluğudur. Laparoskopik ameliyatlarda 0.5-1 cm çapında 3-4 adet çoklu kesiden ameliyatlar yapılır. Tek kesiden yapılan ameliyatlar en az 2.5 cm bazen 4-5 cm’lik tek kesiden yapılır. Bu kesi 1 cm’den büyük ve göbekten yapıldığı için ağrı fazla olabilir. Ağrı daha çok göbekte, ameliyat bölgesinde ve nadiren de sağ omuzda olabilir. Sağ omuzda olan ağrı tamamen laparoskopik ameliyatta diafragmanın karbondioksit gazına bağlı gerilmesi sonucudur. 1-2 gün içerisinde geçebilir. Ağrı kesici almak gerekebilir.

Tek kesiden nasıl ameliyat yapılıyor?

Yapılacak ameliyata göre kesinin boyutu değişmektedir. Örneğin safra kesesi ameliyatı yapılıyorsa 2.5 cm, kalın bağırsak ameliyatı yapılıyorsa 4-5 cm göbek içinden bir kesi yapılır. Özel bir kılıf karın içine sokulur ve karın karbondioksit gazı ile şişirilir. Bu kılıf içinden el aletleri girilerek ışıklı video kamera ile ameliyat gerçekleştirilir.

Yapılan ameliyat sonrası organ bu kesiden mi çıkarılıyor?

Ameliyat bittikten sonra tek kesiden yerleştirilmiş kılıf içinden alınmış organ karın dışına çıkarılır. Bazen kadınlarda dalak, kalın bağırsak, rahim gibi büyük organlar vajinadan çıkarılabilir.

Tek kesiden yapılan ameliyattan sonra göbek fıtığı oluşur mu?

Göbek, fıtık açısından riskli bir bölgedir. Ameliyat sırasında bu bölgede yapılan gerilmeler de dokuların iyileşmesini etkileyebilir. Ancak, bu kesi iyi bir şekilde kapatılırsa çoğunlukla fıtık gelişmez. 

Tek kesiden yapılan ameliyatlardan sonra hastanede kalma süresi nedir?

Tek kesiden yapılan ameliyatlar laparoskopik ameliyat olduğu için yatış süresi kısadır. Ama yine de yapılan ameliyata göre değişiklik göstermektedir. Örneğin safra kesesi ameliyatı için 1 gün, kalın bağırsak ameliyatı için 3 gün denilebilir.

Tek kesiden yapılan ameliyatlar lazerle mi dikilir?

Lazer, halk arasında bilinenin dışında dikiş atma yöntemi değildir. Lazer kesici bir alettir. Tek kesiden yapılan ameliyatta da yara tıpkı tüm kapalı ameliyatlarda olduğu gibi alınmayan dikişlerle dikilir.

Tek kesiden yapılan ameliyat sonrası ne zaman günlük hayata ve işe başlanır?

Bu ameliyat yöntemi laparoskopik bir yöntem olduğu için 4-7 gün evde istirahat sonrası işe başlanabilir. Ameliyat sonrası ikinci günde banyo yapılabilir. Bir hafta sonra araba kullanılabilir. Bir ay kadar 10 kilodan fazla ağırlık kaldırılmamalıdır.