KAPAT
Özofagus (Yemek Borusu) Ameliyatı ve Tedavi Yöntemleri

Özofagus (Yemek Borusu) Cerrahisi

Özofagus cerrahisi kapsamında tedavi edilen belli başlı hastalıklar şunlardır:

SORULAR – CEVAPLAR

Gastroözofageal Reflü Hastalığı cerrahisinin ameliyatı nedir?

Yemek borusunun bozulmuş alt kapak sisteminin yeniden oluşturulması ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışının önlenmesi amacıyla yapılır.

Günümüzde reflü cerrahisi ile diafragmadaki açıklık kapatılır (hiyatal açıklık) ve onu takiben fundoplikasyon dediğimiz mide yemek borusu etrafına sarılarak sabitlenir.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı ameliyatı hangi yöntemler ile yapılır?

Tüm dünyada yaygın olarak kapalı fundoplikasyon yapılır. Hastanın durumuna göre Laparoskopik /Robotik Nissen fundoplikasyon (3600) veya Toupet fundoplikasyon (2700) yöntemleri tercih edilir.

Gastroözofageal Reflü Hastalığında kapalı ameliyat nasıl yapılır?

Karın kalın bir iğne yardımıyla karbondioksit gazı ile şişirilir. Göbek üstünden 1 adet 10 mm’lik cilt kesisi ile 10 mm’lik boru (trokar) yerleştirilir. Bu borudan kamera ilerletilir. Kamera eşliğinde 2 adet 5 mm’lik trokar yerleştirilir. Trokar içinden geçirilen laparoskopik aletler ya da robotik kollara bağlanan aletler ile ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat bitiminde trokarlar çekilerek karın içindeki gaz çıkartılır. Cilt dikilir.

Ameliyatsız göbek fıtığı tedavisi mümkün mü?

Göbek fıtığı kendiliğinden geçmez ve ameliyat şarttır.

Fıtık onarımı için her zaman bir yama gerekli mi?

Fıtık 1 cm’den büyük ise yama şarttır. Yama kullanılmayan durumlar da vardır ancak yama kullanılmayan durumda fıtığın tekrar etme olasılığı daha fazladır.

Çeşitli yama tipleri vardır ve hangi yama tipi kullanılması gerektiği doktorunuz tarafından açıklanır.
Bazen yama enfeksiyonu gelişebilir ve bu durumda yamanın çıkartılması gerekebilir. Ancak bu çok nadirdir.

Akalazya hastalığının tedavi seçenekleri nelerdir?

1 – İlaç tedavisi: Akalazya hastalığında kas gevşetici ilaç tedavileri alt yemek borusu kaslarında gevşemeye yardımcı olarak hastalarda kısa süreliğine rahatlama sağlayabilir.

2 – Endoskopik: Endoskopik olarak alt yemek borusu kaslarına balon uygulanması, kaslara botoks uygulanması hastalarda geçici süreliğine rahatlama sağlayabilir. Botoksun etkinliği 6-8 ay kadar devam eder. Fakat alt yemek borusu kaslarının kesilmesi (POEM, miyotomi), hastalarda uzun süreli ve etkili bir tedavi sağlamaktadır.

3 – Cerrahi: Cerrahi olarak alt yemek borusu kasları kesilerek gevşeme sağlanır.  Bu ameliyat günümüzde kapalı teknikle hem laparoskopik, hem de robotik olarak güvenli ve başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Kapalı yapılan ameliyat teknikleri, hastada kısa hastanede yatış ve az ağrılı bir ameliyat sonrası iyileşme süreci sağlamaktadır.

Yemek Borusu Kanseri (Özofagus) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ekip olarak hastaya sağladığı avantajları nedeniyle, mümkün olan her durumda kapalı ameliyatları tercih ediyoruz.

Yemek borusu kanserlerinin çoğu tanı konulduğunda organın yakınındaki lenf bezlerine yayılmış durumdadır. Bu nedenle ameliyatta sadece kanserin olduğu yemek borusunu çıkartmak yetmez. Yayılma olasılığı olan lenf bezleri de çıkarılır.

Yemek borusunun bir kısmı veya tamamı kanserin yayılma olasılığı olan tüm lenf bezleri ile birlikte çıkarılır. Çıkarılan organın yerine mide, ince veya kalın bağırsağın bir bölümü getirilerek yeni bir yemek borusu oluşturulur.

Yemek borusu boyundan başlayıp karın içine kadar devam eder. Bu konumu ve pek çok hayati organ ve damarlar ile yaptığı yakın komşuluk nedeni ile yemek borusu ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer birçok organın ameliyatına göre daha zordur.

Yemek borusu kanseri ameliyatı kapalı yöntemle yapılabilir mi?

Evet, yemek borusu kanseri ameliyatları deneyimli merkezlerde kapalı olarak laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi ile yapılabilir. Biz ekip olarak hastaya sağladığı avantajları nedeniyle, mümkün olan her durumda kapalı ameliyatları tercih ediyoruz. Laparoskopik veya robotik yemek borusu kanseri ameliyatı bu alandaki en yeni ve en etkili yöntemlerden biridir.