Karaciğer Metastazları
Karaciğer vücutta en sık metastaza kalan organlardan biridir. Bazı kanser tiplerine bağlı karaciğer metastazları tedaviden ciddi fayda görebilir. Yeni ve güçlü tedavi yöntemleri sayesinde karaciğer metastazlarının tedavisinin sonuçları her geçen gün daha başarılı hale geliyor.
Habis tümörler yani kanserler farklı yollarla uzak dokulara ve organlara yayılma kapasitesine sahiptirler. Kanser hücrelerinin uzak bölgelere yayılarak buralarda oluşturdukları yeni kanser odaklarına metastaz adı verilir. Karaciğer insan vücudunda en sık metastaza maruz kalan organlardan biridir. Hatta söz konusu sindirim sistemi organlarından kaynaklanan kanserler olduğunda en sık metastaz izlenen organ karaciğerdir.
Kanser hastalığının ne denli sık olduğu ve karaciğerin de en sık metastaza maruz kalan organlardan biri olduğu gerçeği bir araya getirildiğinde, karaciğer metastazlarının çok sık rastlanan bir durum olması şaşırtıcı değildir. Hem bu nedenle hem de karaciğer metastazları olan kanserlerin büyük bir kısmında hastalığın seyrini belirleyen unsur kanserin esas odağı değil, karaciğer metastazları olduğunun görülmesi ile birlikte karaciğer metastazlarına yönelik tedaviler kanser tedavisinin odak noktalarından biri haline gelmiştir.
- Karaciğer Metastazlarının Belirtileri Nelerdir?
- Karaciğer metastazlarının en önemli belirtileri nelerdir? İnceleyin.
- Karaciğer Metastazları Nasıl Teşhis Edilir?
- Karaciğer metastazlarının tanısı nasıl konur? Bilgi edinin.
- Karaciğer Metastazlarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Karaciğer metastazlarının tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi edinin.
- Karaciğer Metastazlarının Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Karaciğer metastazlarının ameliyatı, robotik ve laparoskopik cerrahi hakkında bilgi edinin.
Karaciğer Metastazı Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer metastazları genellikle herhangi bir belirtiye yol açmazlar ve kanser tanısı veya takibinde yapılan incelemeler sırasında tespit edilirler.
Karaciğer metastazları karaciğer içindeki veya dışındaki safra yollarına baskı oluştururlarsa sarılığa yol açabilirler. Eğer karaciğer metastazları karaciğeri geride yeterli karaciğer dokusu bırakmayacak ölçüde istila ederlerse karaciğer yetmezliği belirtilerine (sarılık, karında sıvı birikimi, vs.) neden olabilirler.
Karaciğer Metastazları Nasıl Teşhis Edilir?
Karaciğer vücutta en sık metastaza maruz kalan organlardan biridir. Dünyada en sık karşılaşılan kanser tiplerinden olan kalın bağırsak ve rektum kanserinde teşhis sırasında hastaların %30’unda karaciğer metastazı mevcuttur.
Karaciğer metastazlarında teşhisinin belkemiğini radyolojik tetkikler yani görüntüleme yöntemleri oluşturur. Bunlar arasında en sık tercih edilen üç yöntem şunlardır: BT (Bilgisayarlı Tomografi), MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), PET (Pozitron Emisyon Tomografisi). Ek olarak, kanser hastalarının takibinde kullanılan tümör belirteçleri (özellikle CEA) karaciğer metastazlarının teşhisinde önemli rol oynarlar.
Klinik muayene: Kanser teşhisi sonrasında düzenli ve yakın takip gereklidir.
Görüntüleme yöntemleri: Teşhiste en önemli rolü görüntüleme yöntemleri oynar. En sık tercih edilen yöntemler şunlardır: Ultrasonografi, BT (Bilgisayarlı Tomografi), MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), PET (Pozitron Emisyon Tomografisi). Bunlar arasında doğruluk oranı en yüksek olan ilaçlı MR incelemesidir.
İntraoperatif ultrasonografi: Açık veya kapalı ameliyatta, ultrasonografi probunu doğrudan karaciğer dokusuna temas ettirerek yapılan ultrasonografidir. Karaciğer metastazlarının tanımlanmasında, anatomik ilişkilerinin belirlenmesinde en hassas yöntemdir. Ayrıca, ameliyat sırasında cerraha teknik açıdan kılavuzluk etmesi özelliği ile intraoperatif ultrasonografi, günümüzde karaciğer cerrahlarının en önemli silahlarından biri haline gelmiştir.
Laboratuvar testleri: Kan testleri arasında en sık kullanılanlar tümör belirteçleri ölçümüdür. Bunlar arasında CEA (KarsinoEmbriyonik Antijen) ve CA 19-9 (Karbonhidrat Antijen 19-9) karaciğer metastazları için en sık kullanılanlardır.
Biyopsi ve patolojik inceleme: Karaciğer metastazı açısından şüpheli dokudan biyopsi yapılması (parça alınması) ve bunun patolojik incelemeye (mikroskop ile değerlendirme) tabi tutulması standart bir uygulama değildir ve sadece bazı durumlarda başvurulur. Biyopsi ve patolojik incelemenin standart olarak uygulanmasının en önemli nedeni yanlış negatiflik riski yani kanser olduğu halde kanser olmadığı şeklinde yorumlanması riskidir.
Karaciğer Metastazlarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karaciğer metastazlarının tedavisine multidisipliner toplantılarda karar verilmelidir. Bu toplantılarda kanser tedavisinde rol alan tüm branşların uzmanları bir araya gelerek hastaya özgü en iyi tedavi şemasını belirmeye çalışırlar. Özellikle bazı kanser tiplerine bağlı karaciğer metastazlarında cerrahi tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Karaciğer metastazlarına yönelik tedaviler kanser tedavisinin odak noktalarında biridir çünkü karaciğer metastazları olan kanserlerin büyük bir kısmında hastalığın seyrini belirleyen unsur kanserin esas odağı değil, karaciğer metastazlarıdır. Bu nedenle, bazı kanser tiplerinde tedavinin öncelikli hedefi karaciğer metastazları haline gelmiştir.
Karaciğer metastazlarına sahip kanserli hastaların yönetimi ile ilgili tüm kararlar, bünyesinde tecrübeli bir karaciğer cerrahisi ekibinin bulunduğu multidisipliner toplantılarda tartışılarak belirlenmelidir. Diğer bir deyişle, kanser ile ilgisi olan tüm branş (cerrahi, onkoloji, radyoloji, gastroenteroloji vb.) hekimleri hastanın tüm tıbbi bilgilerini tartışır ve uygun kararı verirler. Söz konusu karaciğer metastazları olduğu için de bu toplantıda mutlaka tecrübeli bir karaciğer cerrahı bulunmalıdır.
Günümüzde karaciğer metastazlarının tedavisinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
- Kemoterapi (sistemik tedavi)
- Cerrahi tedavi
- Cerrahi dışı yerel tedaviler
Karaciğer metastazlarının olması bir kanserin artık evre 4 olduğunu yani sadece bulunduğu bölgeyi değil, tüm vücudu etkiler hale geldiğini gösterir. Tüm vücuda etki eden tek tedavi yöntemi de kemoterapi olduğu için, kemoterapi karaciğer metastazları ile seyreden bir kansere sahip hastaların tedavisinin olmazsa olmaz parçasıdır. Ne mutlu ki yeni ve güçlü kemoterapi ilaçlarının kullanıma girmesi ile birlikte karaciğer metastazlarının tedavisinde eskiyle kıyaslanmayacak ölçüde iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Kemoterapi, karaciğer metastazlarında küçülmeye yol açarak, daha önce cerrahi olarak çıkartılamayacak metastazları çıkartılabilir hale getirebilir ve cerrahi tedavi sonrası yeni metastazların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Bir tedavinin “yerel” tedavi olması, o tedavinin sadece uygulandığı bölgeye etki ettiği anlamına gelir.
Uygulandığında tüm vücuda etki eden tek tedavi yöntemi kemoterapidir ve bu nedenle kemoterapiye sistemik tedavi adı da verilir. Buna karşın, cerrahi tedavi de dahil olmak üzere diğer tüm tedavi yöntemleri yerel tedavilerdir.
Cerrahi tedavi, diğer yerel tedavilerle kıyaslandığında, bazı önemli avantajlara sahiptir. Öncelikle, cerrahi tedavi ile metastaz olduğu düşünülen oluşumun çıkartılıp patolojik incelemeye tabi tutulması mümkündür. Böylece çıkartılan oluşumun gerçekten metastaz olup olmadığı kesin olarak teyit edilir; zira, görüntüleme yöntemleri ile metastaz olduğuna karar verilen anormal oluşum aslında iyi huylu bir oluşum olabilir. Bu durumda da hastanın tedavisi bariz şekilde değişebilir.
İkincisi, cerrahi tedavi geride tümör hücresi kalmadığını garantileyen tek yöntemdir. Eğer cerrahi olarak çıkartılan parça patolojik incelemeye tabi tutulur ve metastazın tamamen temiz sınırlarla çıkartıldığı teyit edilirse, artık o metastazın olduğu bölgede geride hiçbir canlı kanser hücresi kalmadığını öğrenmiş oluruz. Oysa, yakma ve şua tedavisi uygulanan metastazlarda, geride canlı kanser hücresi kalıp kalmadığını net olarak bilmek imkansızdır.
Üçüncüsü de, cerrahi tedavinin en iyi uzun dönem sonuçlarına sahip olmasıdır. Karaciğer metastazlarının cerrahi yolla çıkartıldığı hastalarda yaşam beklentisinin diğer tedavilerin uygulandığı hastalara göre anlamlı ölçüde daha uzun olduğu birçok çalışma ile gösterilmiştir.
Cerrahi dışı yerel tedaviler arasında günümüzde sıkça tercih edilen yöntemlerden biri ablasyondur.
Ablasyon tedavisi, kanser hücrelerinin fiziksel veya kimyasal yolla yok edilmesini tanımlar. Ablasyon tedavisinde en sık tercih edilen yöntem, radyofrekans veya mikrodalga sayesinde oluşturulan yüksek ısı ile kanserli hücrelerinin öldürülmesidir. Bu yöntem halk arasında “tümörün yakılması” olarak bilinir.
Ablasyon tedavileri, lokal anestezi altında ve ultrasonografi eşliğinde ciltten girilerek yapılabildiği gibi, açık veya kapalı ameliyat sırasında da uygulanabilir. Ayrıca, ablasyon tedavileri cerrahi tedavi ile birlikte de kullanılabilir. En önemli dezavantajı, ancak belli bir boyutun altındaki metastazlara uygulanabilmeleridir.
Cerrahi dışı yerel tedavilerden bir diğeri de transarteryel tedavilerdir. Bu tedavi yönteminde anjiyografi aracılığıyla karaciğer atardamarına ulaşılır ve damara kemoterapi ilacı (TAKE, TransArteryel KemoEmbolizasyon) veya radyoaktif madde (TARE, TransArteryel RadyoEmbolizasyon) içeren bir tıkaç yerleştirilir.
Radyoterapi ya da şua tedavisi de karaciğer metastazlarının kullanılan diğer bir yerel tedavi yöntemidir.
Şua tedavisi teknikleri ve cihazları da belirgin ölçüde gelişmiştir. Bugün artık tüm karaciğere değil, metastazlara odaklı radyasyon vermeyi sağlayan teknikler kullanılmaktadır.
Karaciğer metastazlarında cerrahi tedavi, ameliyat için hasta seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterler nelerdir?
- Hastanın genel sağlık durumu
- Esas kanserin tipi ve biyolojik özellikleri
- Tüm kanser odaklarının kontrol altına alınıp alınamayacağı
- Metastazların sayısı, boyutları ve anatomik yerleri
- Karaciğerin hacmi ve işlevi
- Karaciğere yönelik tedavi sonrasında geride kalacak işlevsel karaciğer dokusu miktarı
Karaciğer metastazı ameliyatında hastanın genel sağlık durumu nasıl olmalıdır?
Eğer karaciğer metastazları için karaciğer cerrahisi planlanıyorsa, aranan ilk ve olmazsa olmaz kriter hastanın genel sağlık durumunun böyle bir cerrahi işleme uygun olmasıdır. Yandaş hastalıklar nedeniyle karaciğer cerrahisinin kabul edilemeyecek ölçüde yüksek riskli olduğu hastalarda sadece cerrahi dışı tedaviler uygulanabilir. Bu noktada vurgulanması gereken bir husus, ileri yaşın cerrahiye engel bir durum olmadığıdır. İleri yaşta olduğu halde genel sağlık durumu iyi olan hastalar da pekala karaciğer ameliyatı olabilirler.
Karaciğer Metastazı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Her ne kadar karaciğer ameliyatlarının büyük bir kısmı zor ve karmaşık ameliyatlar olsa da, karaciğer cerrahisinin bir zamanlar sahip olduğu kötü şöhret artık ortadan kalkmıştır.
Her ne kadar karaciğer ameliyatlarının büyük bir kısmı zor ve karmaşık ameliyatlar olsa da, karaciğer cerrahisinin bir zamanlar sahip olduğu kötü şöhret artık ortadan kalkmıştır. Öyle ki cerrahi, anestezi ve yoğun bakım tekniklerindeki devasa gelişmelerin bir sonucu olarak, büyük karaciğer ameliyatları dahi donanımlı ve deneyimli merkezlerde, deneyimli karaciğer cerrahisi ekiplerince uygulandığında yüksek başarı şansına sahiptir. Ayrıca, kapalı yöntemle (laparoskopik ve robotik) uygulanan karaciğer ameliyatlarının oranı giderek artmaktadır. Kapalı yöntemlerle yapılan ameliyatlardan 2-3 gün sonra hastalar evine dönebilmektedir.
Karaciğer ameliyatına bağlı sorunlar nelerdir?
Karaciğer cerrahisi ile ilişkili sorunlar nispeten sıktır çünkü karaciğer ameliyatların büyük bir kısmı, daha önce de bahsi geçtiği üzere, zor ve karmaşık ameliyatlardır. Bu sorunlardan bazıları ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak cerrahi teknolojinin ve biliminin gelişmesi ile birlikte bu sorunlarla çok daha başarılı şekilde baş edilebilmektedir.
Karaciğer cerrahisi geçirecekseniz, sorumlu cerrahla ameliyatın faydaları ve riskleri konusunda ayrıntılı olarak konuşmalısınız.
Tüm kanser odaklarının kontrolü
Eğer vücuttaki tüm kanser odaklarının tedavi edilmesi mümkün değilse, karaciğerdeki metastazlara yönelik cerrahi tedavi uygulanması anlamsızdır. Örneğin rektum kanserine bağlı karaciğer metastazlarına sahip bir hastada eğer rektumdaki tümörün cerrahi olarak tamamen çıkartılması mümkün değilse, karaciğer metastazlarına da cerrahi tedavi uygulamamak gerekir.
Karaciğerin ve karaciğerdeki hastalığın durumu
Metastazların sayısı, boyutları ve anatomik yerleri, karaciğerin hacmi ve işlevselliği, karaciğere yönelik tedavi sonrasında geride kalacak işlevsel karaciğer dokusu miktarı bir bütün olarak değerlendirilir. Bu kriterlere bakılarak rezektabilite yani karaciğerdeki hastalığın cerrahi olarak tamamen tedavi edilebilir olup olmadığı belirlenir.
Karaciğer cerrahı bunları inceledikten sonra bir cerrahi planı oluşturur. Eğer bu plana göre tüm metastazların çıkartılması mümkün olacaksa ve geride kalacak karaciğer dokusu yeterli olacaksa ilerlemeye karar verir.
SORULAR – CEVAPLAR
Karaciğer vücuttaki en büyük iç organdır ve karnın sağ-üst kısmında yerleşiktir. Karaciğer insan vücüdundaki metabolik işlevlerin oldukça büyük bir kısmından sorumludur. Ayrıca safranın üretildiği yegane organdır. Karaciğerde birçok hücre tipi olmasına rağmen, hücrelerin büyük bir kısmını esas karaciğer hücreleri (hepatosit) ve safra yollarını oluşturan hücreler (kolanjiyosit) oluşturur.
Habis tümörler yani kanserler farklı yollarla uzak dokulara ve organlara yayılma kapasitesine sahiptirler. Bu yollar şöyle özetlenebilir: 1. Vücut boşluklarına dökülüp bu boşluklara ekilme yoluyla; 2. Lenf akımına ulaşarak yakın çevrelerindeki veya uzaktaki lenf bezlerine yayılma yoluyla; 3. Kan akımına ulaşarak herhangi bir dokuya veya organa yayılma yoluyla.
Bu doku ve organlara ulaşan kanser hücreleri uygun şartlar oluştuğunda bulundukları yerde çoğalmaya başlarlar ve bu bölgelerde de yeni tümör odakları meydana getirirler. Esas kanser dokusundan uzakta ortaya çıkan bu yeni odaklara “metastaz” ya da “metastatik tümör” adı verilir.
Yerel lenf bezleri haricindeki metastazlara ise “uzak metastaz” denilir. Uzak metastaz yapmış kanserler “evre 4” yani son evre olarak kabul edilir. Kısacası, evre 4 kanserin herkesin anlayabileceği dilde açıklaması şudur: Artık bu kanser ilk ortaya çıktığı bölgede sınırlı değildir ve lenf veya kan yoluyla sistemde uzak alanlara ulaşmıştır.
Karaciğer en sık metastaza maruz kalan organlardan biridir. Hatta söz konusu sindirim sistemi organlarından kaynaklanan kanserler olduğunda en sık metastaz izlenen organ karaciğerdir.
Karaciğer metastazları, karaciğerin kendi dokusundan kaynaklanan kanserlerden çok daha sık görülürler.
Karaciğer ameliyatlarının çoğu zor ve karmaşıktır ancak bu ameliyatların kanser gibi çok ciddi ve ölümcül olabilen bir hastalık için yapıldığı unutulmamalıdır. Karaciğer cerrahisine bağlı en ciddi sorunlar kanama, enfeksiyon ve karaciğer yetmezliğidir.
Bilimsel çalışmalar, karaciğer cerrahisinin tecrübeli ve donanımlı merkezlerde tecrübeli karaciğer cerrahisi ekiplerince oldukça düşük bir risk ile uygulanabildiğini göstermiştir. Bu merkezlerde sadece tecrübeli bir karaciğer cerrahisi ekibinin bulunması yeterli değildir aynı zamanda bu konuda tecrübeli Anestezi, Yoğun Bakım, Girişimsel Endoskopi ve Girişimsel Radyoloji ekiplerinin de olması gerekir. Böyle merkezlerde hem ameliyata bağlı sorun çıkma olasılığı azdır hem de ortaya çıkan sorunlarla başarılı bir şekilde mücadele edilebilme şansı fazladır.
Evet. Karaciğer metastazları ya kanser tanısı sırasında zaten mevcuttur ya da kanserin takip ve tedavisi sürecinde ortaya çıkarlar. Kanser nedeniyle düzenli takibi yapılan hastalarda erken teşhis mümkündür.
Karaciğer metastazlarının tedavisi bir bütündür ve içindeki öğeler birbirini tamamlar niteliktedir.
Hiçbir tedavi tek başına yeterli değildir. Bununla birlikte, kemoterapi ve cerrahi tedavi kombinasyonu karaciğer metastazlarının tek etkili tedavisidir çünkü ancak bu kombinasyon ile hastalar kalıcı şifa şansı elde edebilir.
Bizim önerimiz her zaman bilimsel kanıtlar ışığında belirlenen seçenekler olacaktır. Etkili bir tedavinin en önemli parçalarından biri cerrahi tedavi olduğu için, eğer cerrahi tedavi için her anlamda uygun bir adaysanız, bizim önerimiz cerrahi tedavi olacaktır. Ancak, genellikle cerrahi tedavi tek başına yeterli değildir ve diğer tedavi yöntemlerinin desteği gereklidir.
Ne yazık ki bu soru çok sık karşılaştığımız bir sorudur. Hastalar bu soruyu bazı haklı nedenlerle soruyor olsa da, yaşam süresini belirleyen sayısız faktör olduğu için net bir cevap vermek zaten mümkün değildir. Aynı tip ve aynı evredeki kansere ve benzer tıbbi özelliklere sahip kişilerin tedavi yanıtı ve yaşam süreleri farklı olabilir. Ancak yaşam süresini belirleyen en önemli unsurların kanserin tipi, hastalığın yaygınlığı ve tedaviye yanıt derecesi olduğu söylenebilir.
Cerrahi tedavi sonrasındaki iyileşme süreci oldukça değişkendir çünkü burada birçok faktör devreye girer. Hastanın genel sağlık durumu ve yandaş hastalıkları, ameliyat öncesindeki beslenme durumu, ameliyat öncesinde alınan kemoterapi, kanserin evresi, yapılan pankreas ameliyatının tipi, ameliyatın hangi yöntemle yapıldığı (açık veya kapalı cerrahi), ameliyata bağlı herhangi bir sorunun ortaya çıkıp çıkmadığı, vs. gibi birçok faktör hastanın iyileşme sürecini belirgin ölçüde etkiler.
Ameliyata bağlı ciddi bir sorunla karşılaşılmadığı ve ameliyatın kapalı yöntemle yapıldığı hastalar genellikle 2-3 gün içinde taburcu olurlar. Açık ameliyatlar da ise bu süre 7-8 güne kadar uzayabilir.
Büyük ölçüde evet. Karaciğer metastazlarının tedavisi uzun, zor ve yorucu bir süreçtir. Ancak insan bedeni mükemmel bir iyileşme ve uyum sağlama gücüne sahip olduğu için, belli bir süre sonra hastalığın ve tedavisinin getirdiği zihinsel ve fiziksel travmayı atlatacak ve yeni duruma uyum sağlayacaktır. Bu süreç genellikle aylar sürer. Şunu söyleyebiliriz ki günümüzde büyük bir karaciğer ameliyatı olan ve sonrasında eski hayatına devam eden birçok hasta vardır.
Evet. Robotik cerrahi ile ilgili tecrübenin artması ve önemli teknik gelişmeler kaydedilmesi ile birlikte robotik cerrahi ile karaciğer metastazı ameliyatları giderek artan oranda uygulanmaya başlanmıştır.
Karaciğerin kapalı ameliyatlarının büyük bir kısmı, kapalı ameliyatlar (laparoskopik ve robotik) içinde ileri düzey kabul edilen ameliyatlardır ve bu nedenle halen sadece bazı merkezlerde laparoskopik cerrahi uygulanmaktadır. Biz ekip olarak mümkün olan her durumda, bazı avantajları nedeniyle, karaciğer ameliyatlarını laparoskopik yöntemle yapmayı tercih ediyoruz.
Karaciğer metastazlarını tek bir tedavi yöntemi ile tedavi etmek mümkün değildir; bu nedenle birçok tedavi yöntemi birlikte kullanılır. Bu tedavi yöntemleri ve bunları uygulayan ilgili branşlar şunlardır:
Cerrahi uzmanı: Karaciğer cerrahisi Genel Cerrahi branşının ilgi alanı içinde yer alır. Ancak karaciğer, safra yolları ve pankreas cerrahisi teknik açıdan ciddi donanım ve tecrübe gerektirdiği için, bazı ülkelerde “Karaciğer, Safra Yolları ve Pankreas Cerrahisi (Hepatopankreatobiliyer Cerrahi)” ayrı bir alt birim olarak tanımlanmıştır ve bu birimin ameliyatları bu konuda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından donanımlı merkezlerde gerçekleştirilirler.
Tıbbi Onkoloji uzmanları: Klasik kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, imünoterapi gibi sistemik tedavi seçenekleri Tıbbi Onkoloji uzmanları tarafından uygulanırlar. Tıbbi Onkoloji uzmanları aynı zamanda karaciğer metastazlarına sahip kanser hastalarında uzun dönem takibi yapan esas hekimlerdir.
Girişimsel Radyoloji uzmanları: Karaciğerdeki metastazlara yönelik cerrahi dışı girişimsel tedavilerin (Ablasyon, TAKE, TARE) hemen hepsi Girişimsel Radyologlar tarafından yapılır.
Gastroenteroloji uzmanları: Karaciğer işlevlerinin değerlendirilmesinden sorumlu hekimlerdir.
Radyasyon Onkolojisi uzmanları: Radyoterapi (ışın, şua tedavisi) Radyasyon Onkolojisi uzmanları tarafından uygulanır.
Karaciğer metastazlarının esas kaynağı olan kanserin tipi büyük önem taşır çünkü bazı kanser tiplerinde karaciğer metastazlarına yönelik tedaviler hastanın yaşam beklentisine ve kalitesine anlamlı bir katkı sağlamaz. Ancak bu noktada dahi bir açık kapı bırakmak gerekir; zira, giderek gelişen ve güçlenen cerrahi dışı tedaviler sayesinde bir zamanlar cerrahi uygulanması hayal dahi edilemeyen hastaların bir kısmına artık cerrahi tedavi uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Dolayısıyla, her ne kadar kanser tipi karar vermede çok önemli yere sahip olsa da, her hastayı kendi özelinde değerlendirmek yani hastaya özel tedavi protokolleri belirlemek gerekir.
Günümüzde karaciğer metastazlarına yönelik tedavilerin hastaya anlamlı ölçüde fayda gösterdiğinin ispatlandığı kanser tipleri şunlardır:
1. Kalın bağırsak ve rektum kanseri
2. Nöroendokrin tümörler
3. Boşaltım ve üreme sistemi kanserleri
Evet. Eskiden bu sorunun cevabı “hayır” idi. Bir zamanlar yaşam beklentisi aylarla ifade edilen bu hastalar günümüzde uzun süreli ve hatta kalıcı şifa elde edebilmektedir.
“Güçlü olmanız gerektiği ana gelene kadar, siz bile ne kadar güçlü olabileceğinizi tahmin edemezsiniz.” İnsanlar kanser haberi karşısında şok olsa da, zaman içinde bununla mücadele etmeyi öğrenir ve çoğu zaman da çok iyi başarır. Ancak, bununla mücadele edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, psikolojik destek almanızı şiddetle öneririz; zira, tedavi sürecinde sadece fiziksel açıda değil aynı zamanda zihinsel açıdan da iyi durumda olmanız tedavi sonuçları açısından oldukça önemlidir.
Artı İstanbul Cerrahi Grubu bünyesindeki Karaciğer, Safra Yolları ve Pankreas Cerrahisi ekibi bu konuda özelleşmiş hekimler tarafından oluşturulmuştur. Bizim uygulamamızda, karaciğer metastazı tanısı alan tüm hastalar tedavi öncesinde ve sonrasında multidisipliner toplantılarda yani tümör konseylerinde değerlendirilir.
Bu toplantılara, karaciğer cerrahisi ekibine ek olarak, karaciğer kanseri ve karaciğer metastazları konusunda tecrübeli olan tüm branş hekimleri dahil olurlar. Buna rağmen, biz hastalarımızın ikinci bir görüş alma konusundaki isteklerini olumlu karşılıyor ve destekliyoruz.
Karaciğer metastazlarında kalıcı şifa şansı en yüksek olan hastalar kemoterapi eşliğinde karaciğer metastazlarının cerrahi yolla tamamen temizlendiği hastalardır. Cerrahi dışı tedavi seçenekleri hastanın yaşam süresine ve kalitesine belirgin katkı sağlayabilir ancak en iyi uzun dönem sonuçları cerrahi tedavi ile edilir.
Cerrahi tedavi olsun ya da olmasın, mutlaka kemoterapi almanız gerekir. Cerrahi tedavi uygulanacak hastalarda kemoterapi duruma göre ameliyat öncesinde veya sonrasında verilebilir. Şua tedavisi sadece bazı durumlarda kullanılır.