Tiroid Kanseri
Tiroid bezi, boyunda Adem elmasının hemen altında yerleşmiş kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezi kalp atış hızını, kan basıncını, vücut ısısını ve kiloyu düzenleyen hormonlar üretir. Tiroid bezindeki hücrelerde oluşan kansere tiroid kanseri denilmektedir.
Tiroid kanseri en sık görülen endokrin kanseridir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Kadınlarda saptanan kanserlerde sıklık sırasında 5. sıradadır.
Tiroid kanseri sıklıkla boyunda gözle görülür veya elle hissedilen bir yumru şeklinde kendini belli eder. Tiroit kanserlerinin büyük bir kısmı iyi bir seyre sahiptir ve tedaviye çok iyi yanıt verir.
- Tiroid Kanseri’nin Nedenleri Nelerdir?
- Tiroid Kanseri’nin en önemli nedenleri nelerdir? İnceleyin.
- Tiroid Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
- Tiroid Kanseri tanısı nasıl konur? Bilgi edinin.
Tiroid Kanseri’nin Nedenleri Nelerdir?
Diğer kanser türlerindeki gibi multifaktöryel nedenlerden kaynaklanır.
Diğer kanser türlerindeki gibi multifaktöryel nedenlerden kaynaklanır. Ailesel olabileceği gibi sıklıkla radyasyon sonucu veya diğer kanserojen madelere maruz kalma ve sebebini bilemediğimiz nedenlerden dolayı gelişebilir.
Tiroid kanserinin sık rastlanan nedenleri;
- Kadın cinsiyet,
- Yüksek doz radyasyona maruz kalma,
- Kalıtsal genetik sendromlar.
Tiroid Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Ultrasonografi ile tiroidde nodul saptanır ve ultrason bulguları kanser için şüpheliyse o zaman bu nodülden biyopsi için örnek alınır.
Biyopsi, ultrason altında nodule ince iğne girilerek alınan örneğin patolojide incelenmesi anlamına gelmektedir.
Tiroid bezinin nasıl çalıştığını görmek için kanda tiroid hormon düzeylerine bakılır.
Bazı durumlarda kanserin diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını görmek için bilgisayarlı tomografi, MRI ve sintigrafi yöntemlerine başvurulur.
SORULAR – CEVAPLAR
Başlıca 4 tip tiroid kanseri vardır.
1. Papiller,
2. Foliküler,
3. Medüller
4. Anaplastik tiroid kanserleridir.
En sık görülen tiroid kanser tipi papiller tiroid kanseridir.
Ameliyattan sonra kanama ve kalsiyum düşüklüğü görülebilir. Ayrıca ses tellerini kontrol eden sinirler tiroid bezine yakın olduğu için ameliyat esnasında zarar görürse ses kısıklığı, ses kalitesinde değişiklik veya nefes almada zorluğa neden olabilir.
Çoğu tiroid kanseri tedavi ile iyileştirilebilir. Tedavisi cerrahidir ve total tiroidektomi (tiroid dokusunun ameliyatla tamamının alınması) ile tedavi edilmelidir.
Sık görülmesine rağmen genellikle uygun tedavi ve takiple tam olarak tedavi edilebilir ve ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Biyopsi gereken tiroid nodülleri:
1. 1 cm üzeri ve şüpheli karakteri olanlar,
2. 2 cm üstü olup düşük şüpheli karakteri olanlar (takip de edilebilirler),
3. %50’sinden fazlası kistik karakterde olan nodüllerde malignite oranı düşüktür,
4. Düşük riskli nodüllerde nodül boyutu 1,5 cm üzerinde ise biyopsi düşünülebilir,
5. Çok düşük riskli nodüllerde 2 cm’yi geçtiklerinde biyopsi düşünülebilir,
6. Boyun lenf nodlarından eğer metastaz şüphesi varsa biyopsi alınabilir,
7. Risk faktörleri olan hastalarda 1 cm’den küçük nodüllerde biyopsi yapılabilir.
Sadece 1cm’den büyük nodüller incelenmelidir. Nadiren 1cm’den küçük nodüllere eşlik eden belirtiler ve lenf bezlerinde hastalık varsa incelenebilirler. 1cm’den küçük nodüllerin riskleri çok düşüktür.
Her tiroid nodülünün kanser riski taşıdığına dair bir bilimsel kanıt yoktur. Görüntüleme yöntemlerindeki nodülün özellikleri ve biyopsi sonucu ile tanı konur.
Papiller ve foliküler tiroid kanserin 20 yaş altı ve 60 yaş üstü hastalarda daha kötü seyrettiği bilinmektedir. Ameliyat sonrası gerekecek ek tedavi için tümör boyutu önemlidir.
Ameliyat sonrası 6-12 ay içinde düzelmeyen ses kısıklığı genellikle kalıcı ses kısıklığı olarak kabul görmektedir.
Koruma yolunun başında öncelikle deneyimli bir cerrah tarafından ameliyatın yapılması ve ameliyat esnasında sinirin korunması için sinir monitörü denilen aletin kullanılmasıyla, sinir görülerek korunabilir.