Stoma (bağırsağın torbaya alınması) neden tercih edilir?
Sindirim sistemini uzun bir boru gibi düşünün; bu boru bir noktasından bölünürse ya da aradan bir parça çıkartılırsa, boru uçlarını tekrar birleştirmek gerekir. Ancak bazı durumlarda bağırsağın iki ucunun birbirine dikilmesi yerine –ki doğal olan yol budur- bağırsağın dışarı alınması tercih edilebilir. Bağırsağı dışarı almak ya da torbaya almaktan kast edilen, bağırsağın kesik ucunun karın derisine ağızlaştırılmasıdır.
Birincisi, bağırsak uçlarının güvenli bir şekilde birbirine dikilmesi mümkün olmayabilir. Bu durum en sık acil durumlarda yapılan ameliyatlarda söz konusudur. Özellikle, karın içinde ciddi enfeksiyon olduğu durumlarda bağırsak uçlarını birbirine dikmek risklidir. Eğer bağırsak uçlarının birbirine dikildiği dikiş hattından sızıntı meydana gelirse, zaten ciddi bir enfeksiyon hali olan karında hastanın hayatını tehdit eden çok daha ciddi bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Karın içindeki enfeksiyon hali tamamen düzeldikten sonra bağırsaklar artık asgari risk ile birbirine dikilebilir.
İkincisi, sindirim sisteminin bir bölümünden geçici olarak dışkı geçmesini engellemek amacıyla stoma yapılabilir. Bunun en tipik örneği rektum ameliyatlarında uygulanan “saptırıcı stoma”dır. Rektum kısmen veya tamamen çıkartıldıktan sonra kalın bağırsağın ucu kalan rektum parçasına veya anüse dikilir. Bu dikiş hatlarında ortaya çıkabilecek bir sızıntı leğen kemiği içindeki bölgede (pelviste) çok ciddi, hatta ölümcül olabilen bir enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle, dikiş hattının gerisindeki bir bağırsak urvesi geçici olarak karın dışına alınır ve bu stomanın amacı dışkıyı geçici olarak saptırmaktır. Böylece, dikiş hatlarından sızıntı olsa dahi enfeksiyonun kontrol altına alınması çok daha kolay olur.
Cerrahi Grubu
Bültenine kaydolun,
yeni bir makale çıktığında size haber verelim.